Liesbeth Winters - Jonas helpt kinderen bij rouw en verlies
Voor een kind is het overlijden van een gezinslid of opa of oma een van de ergste dingen die het zich kan voorstellen. Als kinderpastor zie ik dat kinderen hiermee worstelen en daarom heb ik hiervoor in samenwerking met anderen De Levensjas en De Wereld van Verschil ontwikkeld. Kinderen voelen zich na een overlijden vaak alleen staan en hebben het gevoel dat anderen hen niet begrijpen. Toch hoort verlies bij het leven. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Voor scholen hebben we De Levensjas ontwikkeld. Daarbij trekt de gastdocent een lange bordeauxrode jas met allemaal zakjes aan. Hij of zij geeft een voorstelling waarin herinneringen centraal staan. Die herinneringen zitten verstopt in de jaszakken. Na de voorstelling gaat de gastdocent in gesprek over herinneringen en gaan de kinderen creatief aan de slag. Hun creatieve kunstwerken vormen een klassententoonstelling, bijvoorbeeld in een Museum van Herinneringen. Inmiddels werken er door heel Nederland gecertificeerde gastdocenten met De Levensjas.
Rouw en verlies bij kinderen in het kort
- Een overlijden is voor kinderen ingrijpend
- De Levensjas maakt rouw en verlies in de klas bespreekbaar
- De Levensjas is er voor basisschool en bijzonder onderwijs
- Ook lezingen en ouderavonden over de Levensjas
- Liesbeth Winters – Jonas leidt gastdocenten voor De Levensjas op
- Liesbeth is mede-ontwikkelaar van De Wereld van Verschil
- Wereld van Verschil is gericht op gezinnen na verlies
Liesbeth Winters - Jonas maakt rouw en verlies bespreekbaar
De Levensjas is dus bedoeld voor groepen en heeft als opzet om rouw en verlies bespreekbaar te maken. Regelmatig blijkt dat er op school kinderen zijn die iemand missen, terwijl klasgenoten nergens van afweten. We hebben een levensjas ontwikkeld voor het regulier basisonderwijs en een jas voor bijzonder onderwijs. Ook geef ik regelmatig lezingen en verzorgen we ouderavonden over kinderen en rouw. Naast De Levensjas ben ik mede-ontwikkelaar van De Wereld van Verschil. Dit is een landkaart met bijzondere namen, zoals de papa-berg , het mama-dorp, de zee van afscheid. Door de landkaart te bekijken, komt het gesprek als vanzelf op de verliessituatie. Bovendien worden kinderen met suggestiekaarten gestimuleerd om mooie herinneringen vast te leggen.
Met het spel ‘Alle sterren van de hemel’ klinken vragen over de herinneringen aan de overledene. Het is een prachtige manier om samen in gesprek te raken over het verdriet dat is ontstaan door het verlies van een dierbare. Neem gerust contact op voor meer informatie.
bekijk ook
Portfolio